________________________________________________________________________________________________

KASZA. SKROBIA. ♥♥♥♥♥

 

BH.220.

MOTTO: KASZA, TO  OCZYWISTOŚĆ. *****

 

WIKIPEDIA:

Kasza, jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji. Znane są różne rodzaje kasz: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa), kasza kukurydziana, kasza manna, quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze), kasza z pszenicy na kutię. Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus.

 

IRL KRAKÓW:

Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%,  kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%. Wymienione kasze zawierają w swoim składzie b. dużo węglowodanów i są to tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie  przekracza: 26% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne. Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; zalecana lub dozwolona. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

 

PUENTA:

Kasza, to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne realia. Należy również wykluczyć ze swojego jadłospisu tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

 

NIEPRAWDY  BIOLOGICZNE  ORAZ  PUSTE  FRAZESY:

O kaszy i nie tylko o kaszy, rozpowszechniają jedynie Spece od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. Omiń.

 

GOŁYM  OKIEM  WIDAĆ,  ŻE  CI  SPECJALIŚCI  OD  IG,  CYNICZNIE  I  BEZCZELNIE:

Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie.

 

PRZECIEŻ  DO  NICH,  NIE  MOŻESZ  ZADZWONIĆ,  BO  NIE  MA  GDZIE:

Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie,  dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do instytutu: IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani jakimkolwiek naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali (1970 / do chwili obecnej). Warto. *****

 

NALEŻY  TAKŻE  DOSTOSOWAĆ  SIĘ  DO  WSKAZÓWEK  DIETETYCZNYCH:

I realizować plan odżywiania własnego organizmu w oparciu o produkty zawarte w tabelach wg prozdrowotnej, odchudzającej i antycukrzycowej klasyfikacji tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU. Jest to łatwe i smacznie równocześnie. Oryginalne przepisy.

 

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:

Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

 

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:

80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

 

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:

Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

 

KONKLUZJA  FINALNA:

Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

 

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.

Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****

Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.

Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.

ADRES:
http://www.instytutirl.com.pl/

 

BH.220.

ENGLISH  VERSION:
http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

 

Biologia, medycyna.

 

________________________________________________________________________________________________

Otagowane:  

Komentowanie zostało wyłączone.